Авторлық материал жариялағаныңыз
туралы сертификатты тегін алу үшін
+
Материал жариялау
БАҚ (СМИ) жариялаған соң номер беріліп қорғалады
Сертификатты (құжатты) тексеру

Шайдың пайдасы мен зияны
Материал жайлы қысқаша түсінік: Тәжірибе алмасу
Материалды ашып қарау
Өскемен Қалалық әкімдігінің «Ахмет Байтұрсынов атындағы № 20 орта мектебі» коммуналдық мемлекеттік мекемесі.









Ғылыми жоба

Тақырыбы:Зімбірден жасалынған шайдың адам денсаулығына пайдасы.Бағыт: Жаратылыстану- ғылымиСекция: медицина, психология









Дайындаған: 2 «В» сынып оқушысы Азтаева ТамирисЖетекшісі:Жапаргалиева МадинаӨскемен қаласы 2018

ПікірЗімбір – күшті антиоксидант.Зімбірге ерекше дәм мен иіс беретін – құрамындағы табиғи майлар. Олардың ішіндегі ең маңыздысы – гингерол. Ол – зімбірдің көптеген пайдалы қасиетін қамтамасыз ететін биологиялық белсенді қосылыс. Жалпы, гингеролды қабынуға қарсы және антиоксиданттық әсері бар күшті құрал ретінде білеміз. Бұл табиғи май ағзаңызға жұқпалы індетке, күйзеліске төтеп беріп, күш-қуатыңызды ұзақ уақытқа сақтауға көмектеседі.Тамиристің ұмыт болған тарихи деректерді ізденуге басқа оқушылардың қызығушылығын оятты.Ізденушінің ой- оралымдары ғылыми дәлдікке негізделген, көңілге қонымды.Зерттеу ғылыми жұмыстардың талабына сай жазылған.Тамиристің ғылыми жобасы ізденушілерімен толықтырылады деп сенемін.





Сынып жетекшісі: Жапаргалиева М.М











Аннотация Зімбір – ғаламшарымыздағы ең пайдалы әрі дәмді дәмдеуіштің бірі. Ол – құнарлы заттарға, биологиялық белсенді қосылыстарға бай. Зімбір мен лимон шайын ішкіңіз келе ме? Мүмкін зімбір қосылған салат қалайтын боларсыз? Әрине, ол әркімнің өз таңдауы. Ал біз күнделікті зімбір тұтынудың денсаулығыңыз бен ағзаңызға тигізер 5 түрлі пайдасын сөз етпекпіз.Зімбір – күшті антиоксидантЗімбірге ерекше дәм мен иіс беретін – құрамындағы табиғи майлар. Олардың ішіндегі ең маңыздысы – гингерол. Ол – зімбірдің көптеген пайдалы қасиетін қамтамасыз ететін биологиялық белсенді қосылыс. Жалпы, гингеролды қабынуға қарсы және антиоксиданттық әсері бар күшті құрал ретінде білеміз. Бұл табиғи май ағзаңызға жұқпалы індетке, күйзеліске төтеп беріп, күш-қуатыңызды ұзақ уақытқа сақтауға көмектеседі.Жүрек айнуын басадыЖүргізілген зерттеу жұмыстары зімбір тамырының жүрек айнуына қарсы тиімді құрал екендігін көрсетті. Бұл дәмдеуіштің теңіз ауруына шалдыққанда көмектесендігі жайлы аңыздар да жоқ емес. Тіпті, кей ғалымдардың айтуынша, зімбірдің жүрек айнуына қарсы әсері әйгілі дәрі-дәрмектерден артық. Ол қан қысымының өзгеруі, бас жазу синдромы, отадан кейін қалпына келу кезеңінде жүрек айну белгілерін басады.Бұлшық ет ауруын жеңілдетедіAuthorityNutrition.com көрсеткен зерттеу жұмысының нәтижесі бойынша, қатысушылары 11 күн бойы 2 грамм зімбір тамырын тұтынғаннан кейін, денеге түш түсіретін жаттығулары себепті пайда болған бұлшық ет ауруы бірнеше есе жеңілдеген. Зімбір бұлшық етке тікелей әсер етпегенімен, оның қабынуға қарсы әсері тән ауруын басады. Сонымен қатар етеккір мерзімінде ұнтақталған зімбірді тұтыну ауырсыну сезімінің жеңілдеуіне себін тигізетіні дәлелденген.Зімбір сусамыр дертіне шалдығу қаупін төмендетедіБұл зерттеу жұмыстарындағы жаңа бағы саналғанымен, ғалымдар зімбірдің сусамырға қарсы қасиеті бар деп топшылайды. 2015 жылы сусамырдың ІІ түріне шалдыққан 40 науқастың қатысуымен жүрзізілген тәжірибе барысында, тұрақты түрде ұнтақталған зімбір тұтыну (аш қарынға 2 граммнан) науқастардың қанындағы қант деңгейін 12%-ға дейін түсіруге көмектескен. Алайда мұндай нәтиже тек зерттеу жұмысы барысында ғана байқалған және қол жеткізген мәліметтер ауқамды тәжірибе жұмыстарымен  дәлелденуі тиіс.Зімбір ми қызметін жақсартадыҚышқылдандыратын күйзеліс және созылмалы қабыну қартаю процесін жалдамдататыны белгілі. Және дәл осы факторларды Альцгеймер дертімен және жасқа байланысты когнитивті бұзылыстармен байланыстырады.  Жануарларға жүргізілген зерттеу жұмыстарының бірқатары зімбір құрамындағы антиоксиданттар мен белсенді қосылыстар мида орын алатын қабыну реакциясын баулататынын көрсеткен.Мұнан бөлек, зімбірдің ми қызметін жақсартатын әсерге ие екендігі жөнінде деректер де бар.Орта жастағы 60 әйел адамның денсаулығын бақылауға алған зерттеу жұмысының нәтижесі бойынша, тұрақты түрде зімбірді тұтыну реакция жылдамдығын, есте сақтау мен есептеу дәлдігін жақсартады.

















































  Тақырыпты таңдаудың өзектілігі:    Бұл жоба қазақ халқының сусыны – шайдың пайдасын зерттеуге арналған. Шай ағашы – 100 жыл өмір сүретін көпжылдық өсімдік. Бұл сусын адам денсаулығына өте пайдалы. Жобада шайдың шығу тарихы, емдік қасиеттері және зияны ,шайдың түрлері соның ішінде зімбірден дайындалған шай туралы толық айтылған.Жобаның негізгі мақсаты:Дұрыс әзірленген зімбір шайының адам организміне жақсы әсір ететінін  зерттеу.Жобаның міндеттері:1. шайдің шығу тарихымен танысу;2. шайдің пайдалы және зиян қасиеттерін зерттеу;3. Зімбір шайын дұрыс әзірлеу технологиясымен танысу.Мәселе: Зімбір шайының адам денсаулығына пайдасы бар екенін зерттеуЗерттелетін зат: Зімбір шайы  Зерттеудің әдіс-тәсілдері:
  • Өздігінен ойлану;
  • Үлкендерден сұрау;
  • кітаптардан, энциклопедиялардан қарау;
  • Компьютерден ақпарат алу;
  • Тәжірибе жұмысын жүргізу.
  • Жоспары:
  • Кіріспе
  • Шайдың шығу тарихы
  • Шай ағашы
  • Шайдың емдік қасиеттері
  • Зімбір шайының пайдасы
  • Қандай кезде шай ішпейді?
  • Ыстық шай ағзаға зиян
  • Зімбір шайын демдеу
  • Қорытынды.












  • Кіріспе      Біздің елімізде қою сүт, қаймақ қатқан шай ішпейтін адам жоқ. Шай мен кофе, жеміс шырындары мен квас – негізінен, алкогольсіз сусындар. Олардың кең тарап, кең тұтылуының сыры – сүйкімді дәмінен, жұмсақ стимуляторлық әсерінен. Қазір ауыз суына хлордың қосылуы салдарынан бұл сусындардың дәмдік сапасы өз деңгейінде емес. Алайда хлорсыз, бактериялық жолмен өңделген, терең артезиан құдықтарынан алынған, мөлдір, таза күйінде дүкендерде сатылатын (бұлақ суы) ауыз суынан дайындалатын шай, кофе өте дәмді келеді. Әйтеуір, қандай судан қайнатып ішсе де шайдың жаманы жоқ және де қазақтай шайқұмар халық аз шығар, сірә…Қазақтар үшін де шай ерекше сусын деуге болады. Алғаш қазақ даласына шай келе бастағанда оны аса жақтыра қоймаған.Тар шалбар, бешпент шықты қынамалыЖігітке шапан киген ұнамады.Сары жез самауыры тағы шықтыМашина шүмегі бар  бұрамалыТөсектен ерте тұрып бас ауырсаБөтен ем шайдан басқа сұрамады.Әбубәкір Кердеріұлы шай алғаш келе бастаған тұста осылай жырлапты.Жалпы осы тұста шай қайнататын самаурын шаймен бірге орыстардан келді деген түсінік бар. Бірақ тарихшы этнограф Мұрад Аджиев орыстардың  ұлттық нышан ретінде көретін самаурынды далалықтардан алған деген пікірі бар: «Осы самауыр бізге  шумерлерден келген, «су» – су түрікше, «мавар» – құмыра тәріздес ыдыс.»- деген мағына береді деп тұжырым жасайды.   Шайдың шығу тарихы Шайды ХІХ ғасырдың ортасына дейін дүниежүзіне Қытай өзі ғана  сатып келді. Қытайлықтар шай өндіру сырын жібек, фарфор, дәрі өндіру құпиясын жасырғандай, керемет ұқыптылықпен басқа халықтардан жасырып келді. Бірақ, осы шайдың сырын үйренуге көпшілік құлшынып отыр еді. Бұны білмекке құмартқан ағылшынның  кәсіпкері  бір көңілшек қытайға көп ақша беріп оны әзірлеу технологиясын үйренеді. Бұл- қытайларды шай сатудан түсетін орасан зор пайдадан айырды.Яғни шайдың бұтадан дайындалатыны құпия болмай қалған сәтте оны саудалайтын нарыққа талас басталып кетті. Шайдың отаны сонымен – Қытай. Біз шай деген атауды солтүстік (Пекин) диалектісі «ча» атауынан алсақ, француздар «тэ», ағылшындар «ти» деп атауды оңтүстік қытай диалектісінен алған.Қытайлықтардың аңызы бойынша, Дарма есімді үнді ханзадаларының бірі Буддаға табынады екен. Ол бүкіл қытайды осы дінге енгізуге құмартыпты.  Бұл үшін ол күндіз-түні тынбай, көз ілмей еңбек етуге тиісті болыпты. Бірақ, бір күні байқамай көзі ілініп кетіпті. Соған күйінген ол кірпіктерін кесіп алып анадай жерге лақтырып жіберсе, кірпіктері сол сәтінде бұтаға айналып кетеді. Осы бұтаның жапырағын аузына салып, дәмін алып көрсе шаршағаны басылып ханзаданың ұйқысы қашады.Бір қызығы шай мен кірпік сөзі қытай иероглифінде бір таңбамен белгіленеді. Бізге жақсы таныс байха шайы да осы аңызбен сабақтасып жатыр.  Шай қорабының сыртындағы байха «Бай-хао»  сөзбе-сөз «ақ кірпік» деп аударылады. Қытайлар шай жапырағының төменгі жағындағы ашық түсті мүк секілді талшықтарды солай атайды. Олардың санына қарай шайдың сапасы анықталады.Ертеде қазақтар осы шайды «аққұйрық»  деп атаған екен.Қазір Қытай дүниежүзі нарығына шай өндіріп, сатудан соңғы орындарда қалды.  Франция үшін шарап қандай тарихи, әлеуметтік-экономикалық маңызы болса шай өндіру қытайларға сонша маңызды. Қытайлар көк шай өндіруден қазір де ешкімге дес бермейді. 150 жыл бұрын ағылшындар шайды қытайлардан сатып алып келді.  Шай ағашыШай бұтасы — күй талғамайтын, тамырлы, көпжылдық өсімдік. Дегенмен жер қыртысы мен климаттық жағдайлардың өзгерісін жылдам сезінеді. Жапырақтары кезектесе орналасқан, қалемше тәріздес, жылтыр, шеттері өткір тісті, ұзындығы — 7, ені 4 сантиметр болады. Шай жас жапырақтардан, оның бүрлерінен өндіріледі. Алғашқы өнім бірінші вегетациядан кейін жиналады. Шай өнімдерінің ішіндегі  ең бағалысы —бірінші және екінші бүрлері. Бірінші өнім, әдетте, ақпан айынан бастап наурыз айына дейін жиналады.Шайдың жабайы өсетін екі түрі бар. Біріншісі, қытай шайы — Оңтүстік-Шығыс Азияның таулы аймақтарында, екіншісі, ассам шайы Үндістанның Ассам ормандарында өседі. Бұл екі шайдың табиғи гибриді цейлон шайы деп аталады. Оның да екі түрі бар. Олар жер шарының тропиктік және субтропиктік аймақтарында өсіріледі. ТМД елдерінде Әзірбайжан, Грузия, Ресейдің Краснодар өлкесі мен Грузия жерлерінде қытай шайының негізінде шайдың бірнеше сұрыптары өсіріледі. Шай ағашы 100 жылдай өмір сүріп, 70 жыл өнім береді. Шайды әзірлеудің ерекшеліктеріӘр халықтың шай әзірлеуде өзіндік ерекшеліктері бар дәстүр қалыптасқан. Мысалы қытай, жапон халықтары шайға қант қоспай ішеді. Орыс, голланд және көптеген Еуропа елдерінде қанты бар шайды ұнатса, қырғыз, қалмақ, моңғол, тибеттіктер шайдың дәмін тұзбен  келтіреді. Ағылшындар  сүт үстіне шай құяды, керісінше істеу надандық болып саналады. Олардың пайымдауынша бұлай ету шайдың дәмін жоғалтып хош иісінен айырады делінеді. Голланд, шотланд, қалмақтар керісінше шай қайнаған соң сүт қатады.Шай ішу жапондықтар үшін үлкен рәсім. Қатал дзен-буддизмге құрылған «гя-до» шай ішу рәсімі әуелде Қытайда пайда болған. Кейін бұл рәсім жапон тұрмыс салтына еніп кеткен. Содан бері рәсім тәртібі онша өзгермеген. Жапондар өздерінің ерекше көк шай «о-тяны» қант салмай ішеді. Кез-келген мекемеде «отякумдар» яғни шай дайындап құюшы хатшы қыздар болады екен. Олар күніне 3 рет қызметкерлерге шай дайындап береді. Жапондар шай өсіргенімен оны сыртқа шығарып сатпайды десе де болады.  Шайдың түрлеріКіріспе.Шай — байха (үгітілген) және тақта шай (престелген) деп бөлінеді. Байха шайы: қара (ең көбірек тарағаны), көк және сарғыш қара, көк шай. Онда белокты заттар мен амин қышқылдары (16 пайыздан 25 пайызға дейін), пигменттер (бояғыш заттар 10 пайызға дейін), А1, В1, В2, РР, С тағы да басқа дәрумендер бар. Шайдың сергітетін әсері оның құрамындағы кофеинге байланысты. Шайдағы эфир майы 0,006 – 0,02 пайызға жуық. Ол шайға хош иіс, тіл үйіретін дәм береді. Сары шай — өте сирек кездеседі және шайдың ең қымбат түрі. Жылына 300-600 келі ғана өндіріледі. Бір ғана жерде, яғни Дунтиху өзені ортасындағы аралда өседі. Өте қатқыл, әсері күшті. Дайындау тәсілін қытайлықтар өте құпия ұстайды. Адам қуатын тез арада қалпына келтіреді.Улун шайы — жартылай ферментті, ашық түсті. Бас пен ми жұмысына күш түскенде өте жақсы жәрдемдеседі.Қызыл шай — (бізше қара шай) күшті ферменттелген шай. Бұл да көк шайға жатады, бірақ жиналғаннан кейін өте жоғары температурада кептірілген.Қара пуэр — тым сирек кездесетін сорт. Жылына бірнеше келі етіп қана жасайды. Бұл шай кездейсоқ дайындалған. Шай плантациясынан дүкендерге әкелгеннен кейін, жаңбыр астында қалып қойып, қатты дымқылданған. Сөйтіп, бірнеше жылдар бойы қожайынның қоймасында жатқан. Кейін шайдың бір қорабын алып, дәмін көргенде қожайын шалқасынан түсе жаздапты.Пуэр —  уақыт өткен сайын бағасы, құндылығы өсіп келе жатқан шайдың жалғыз түрі. Ол шайдың басқа шай түрлерінен әсері өте күшті.Гүлді шай — гүлмен дәмін келтірген, жан рақаты үшін ішеді. Шайдың емдік қасиеттеріЕртеде шайды адамды түрлі улану кезінде және ой, дене еңбегінен шаршаған нан арылу үшін дәріге ішкен. Қара шайға қарағанда көк шай адам ағзасына өте пайдалы. Мысалы: Өзбекстан тіс дәрігерлері оқушылардың тіс ауруымен сирек ауыратыны байқаған. Кейін белгілі болғандай көк шайдың құрамында эмальдың бұзылуына жол бермейтін фторлы заттар бар екен.Шай бүйрекке тас байлануды болдырмайды. Қытайлықтарға бұл аурудың белгісіз болып келуі сондықтан. Көк байха шайы қырқұлақ және дәрумен жеткіліксіздігіне бірден-бір ем.Сүт қосылған қою шай дәрі-дәрмектен, ішімдіктен уланған жағдайда удың бетін қайтарады.Аз мөлшердегі құрғақ жүзім шарабы тамызылған қара және көк шай қоспала рының қою, салқындатылған тұнбасымен қабақтың қабынуы, шырышты қабықтың бітеліп қалуы, конъюктивит кезінде көзді жууға болады.Жас шай жапырағының шырынымен немесе ұнтақталып, үгітілген кепкен шаймен дененің күйген жерлерін емдейді. Кепкен көк шайды шайнау — жүрек айнығанды басуға жақсы көмектеседі. Көк шайдың қою тұнбасы денедегі сыртқы жараларды, тіпті жүйелі пайдаланған жағдайда асқазан мен аш ішек жараларын жазады. Көк шай тұнбасы қан қысымын түсіреді. Шайды тіл ойылғанда, экземаға, теріге жарақат түскенде, іріңді жараларға ем ретінде қолданады. Таңертеңгілік және кешкі уақытта тіс тазалар алдында шай тұнбасымен ауызды шайса, тістің түбі нығаяды.Қытай медицинасы да шайды уланған адам ағзасын емдеуге пайдаланған. Онымен ауыр тері жарақаттарын емдеп, дене еңбегімен шұғылданғанда сергу үшін ішкен көрінеді. Шай түрлі бактерияларды өлтіре алатын күшке ие. Негізінен, ол – сүзек, дизентерия тәрізді аса қауіпті бактерияларды жояды. Қан құрамын, жүрек жұмысын жақсартады. Шай бүйрекке тас байлануын болдырмайды. Жақсы өскен шай жапырағында С,В1,В2,А,Р дәрумендері бар деп, оны бет-алды іше берсең, шай өңіңді өзгертіп, ұйқыңды қашырады. Шайды тым қою етіп дайындап ішсең, оның құрамындағы кофеин жүйке жүйесінің қызметін қоздырады, қан қысымын күшейтіп жібереді. Шай 18 градус ыстықтан төмен болса, жұпар иісі мен адам жанын сергітетін шипасын, дәмдік татымдылығын жоғалтады. Шайды асықпай, ұрттап ішсе ас қорыту органы, тамақ, асқазан күйіп қалмайды. Шай тұнбасындағы Р дәрумені адам ағзасына С дәруменінің жақсы сіңуіне көмектеседі. С дәрумені жетпеген адамға көк шай ішу қажет. Көк шайды дұрыс пайдалана білген адам ерте қартаймайды.Шай тұнбасы қан капиллярын бекітеді, жүйкені жақсартады. Зімбір шайы.Зімбір – ғаламшарымыздағы ең пайдалы әрі дәмді дәмдеуіштің бірі. Ол – құнарлы заттарға, биологиялық белсенді қосылыстарға бай. Зімбір мен лимон шайын ішкіңіз келе ме? Мүмкін зімбір қосылған салат қалайтын боларсыз? Әрине, ол әркімнің өз таңдауы. Ал біз күнделікті зімбір тұтынудың денсаулығыңыз бен ағзаңызға тигізер 5 түрлі пайдасын сөз етпекпіз.Зімбір – күшті антиоксидантЗімбірге ерекше дәм мен иіс беретін – құрамындағы табиғи майлар. Олардың ішіндегі ең маңыздысы – гингерол. Ол – зімбірдің көптеген пайдалы қасиетін қамтамасыз ететін биологиялық белсенді қосылыс. Жалпы, гингеролды қабынуға қарсы және антиоксиданттық әсері бар күшті құрал ретінде білеміз. Бұл табиғи май ағзаңызға жұқпалы індетке, күйзеліске төтеп беріп, күш-қуатыңызды ұзақ уақытқа сақтауға көмектеседі.Жүрек айнуын басадыЖүргізілген зерттеу жұмыстары зімбір тамырының жүрек айнуына қарсы тиімді құрал екендігін көрсетті. Бұл дәмдеуіштің теңіз ауруына шалдыққанда көмектесендігі жайлы аңыздар да жоқ емес. Тіпті, кей ғалымдардың айтуынша, зімбірдің жүрек айнуына қарсы әсері әйгілі дәрі-дәрмектерден артық. Ол қан қысымының өзгеруі, бас жазу синдромы, отадан кейін қалпына келу кезеңінде жүрек айну белгілерін басады.Бұлшық ет ауруын жеңілдетедіAuthorityNutrition.com көрсеткен зерттеу жұмысының нәтижесі бойынша, қатысушылары 11 күн бойы 2 грамм зімбір тамырын тұтынғаннан кейін, денеге түш түсіретін жаттығулары себепті пайда болған бұлшық ет ауруы бірнеше есе жеңілдеген. Зімбір бұлшық етке тікелей әсер етпегенімен, оның қабынуға қарсы әсері тән ауруын басады. Сонымен қатар етеккір мерзімінде ұнтақталған зімбірді тұтыну ауырсыну сезімінің жеңілдеуіне себін тигізетіні дәлелденген.Зімбір сусамыр дертіне шалдығу қаупін төмендетедіБұл зерттеу жұмыстарындағы жаңа бағы саналғанымен, ғалымдар зімбірдің сусамырға қарсы қасиеті бар деп топшылайды. 2015 жылы сусамырдың ІІ түріне шалдыққан 40 науқастың қатысуымен жүрзізілген тәжірибе барысында, тұрақты түрде ұнтақталған зімбір тұтыну (аш қарынға 2 граммнан) науқастардың қанындағы қант деңгейін 12%-ға дейін түсіруге көмектескен. Алайда мұндай нәтиже тек зерттеу жұмысы барысында ғана байқалған және қол жеткізген мәліметтер ауқамды тәжірибе жұмыстарымен  дәлелденуі тиіс.Зімбір ми қызметін жақсартадыҚышқылдандыратын күйзеліс және созылмалы қабыну қартаю процесін жалдамдататыны белгілі. Және дәл осы факторларды Альцгеймер дертімен және жасқа байланысты когнитивті бұзылыстармен байланыстырады.  Жануарларға жүргізілген зерттеу жұмыстарының бірқатары зімбір құрамындағы антиоксиданттар мен белсенді қосылыстар мида орын алатын қабыну реакциясын баулататынын көрсеткен.Мұнан бөлек, зімбірдің ми қызметін жақсартатын әсерге ие екендігі жөнінде деректер де бар.Орта жастағы 60 әйел адамның денсаулығын бақылауға алған зерттеу жұмысының нәтижесі бойынша, тұрақты түрде зімбірді тұтыну реакция жылдамдығын, есте сақтау мен есептеу дәлдігін жақсартады.Зімбірдің (имбир) құрамындағы эфир майлары мен амин қышқылдары иммунитетті нығайтып, тұмау мен вирустарға қарсы тұруға септігін тигізеді.Зімбірдің тамыры аспоргин, холин, бетокоратин сияқты пайдалы компонеттерге бай. Ол жүкті әйелдердің жеріктігін басады. Сондай-ақ, балалардың асқа деген тәбетін ашады. Құрамында еркін радикалдармен және ісікпен күресетін антиоксиданттар бар. Зімбірді шикілей болмаса кептірілген, қуырылған түрінде қолдануға болады. Зімбірдің тамырын үгітіп немесе кесектеп шаймен қайнатып ішкен ағзаның зат алмасуын жеделдетіп, сергектік сыйлайды.Холестерин азайып, артық салмақтан арылуға көмектеседі. Мұндай сусынды дайындау үшін әуелі тамырды жақсылап жуып алу керек. Исі сіңіп кетпеу үшін ағаш тақтайға емес, пластиктен жасалған тақтайда кескен дұрыс. Ал, қабығын аршыған кезде неғұрлым жіңішке етіп турасаңыз, құрамындағы дәрумендері соғұрлым көбірек сақталып қалады. Одан кейін үккіштен өткізіп, ұсақтау керек. Бір қасық зімбірді қайнаған сумен бұқтырып қою керек. Құрамында С, В1, B2, B3 дәрумендері, кальций, магний, натрий және темірі бар зімбір қайнатпасын шайға қосып ішкен пайдалы. Мамандардың айтуынша бұл сусын бет терісін жасартып, қабынуды басады.Зімбірдің құрамындағы эфир майлары мен амин қышқылдары иммунитетті нығайтып, тұмау мен вирустарға қарсы тұруға септігін тигізеді.

    Зімбірдің тамыры аспоргин, холин, бетокоратин сияқты пайдалы компонеттерге бай. Ол жүкті әйелдердің жеріктігін басады. Сондай-ақ, балалардың асқа деген тәбетін ашады. Құрамында еркін радикалдармен және ісікпен күресетін антиоксиданттар бар. Зімбірді шикілей болмаса кептірілген, қуырылған түрінде қолдануға болады. Зімбірдің тамырын үгітіп немесе кесектеп шаймен қайнатып ішкен ағзаның зат алмасуын жеделдетіп, сергектік сыйлайды.

    Холестерин азайып, артық салмақтан арылуға көмектеседі. Мұндай сусынды дайындау үшін әуелі тамырды жақсылап жуып алу керек. Исі сіңіп кетпеу үшін ағаш тақтайға емес, пластиктен жасалған тақтайда кескен дұрыс. Ал, қабығын аршыған кезде неғұрлым жіңішке етіп турасаңыз, құрамындағы дәрумендері соғұрлым көбірек сақталып қалады. Одан кейін үккіштен өткізіп, ұсақтау керек. Бір қасық зімбірді қайнаған сумен бұқтырып қою керек. Құрамында С, В1, B2, B3 дәрумендері, кальций, магний, натрий және темірі бар зімбір қайнатпасын шайға қосып ішкен пайдалы. Мамандардың айтуынша бұл сусын бет терісін жасартып, қабынуды басады.Тамақ дайындауға және медицинада өте танымал <р> A тамаша дәмдеуіштер. Ның зімбір пайдалы және зиянды қасиеттерін қарастырайық. емдік қасиеттері Имбирь жақсы холестерин мен қан қысымын төмендетеді. жүктілік кезінде және ауруы кезінде де, жүрек айну құтылуға көмектеседі. ауырсынуды жеңілдететін және қабынуды төмендетеді ретінде артрит үшін жақсы құрал. Егер иммундық жүйесін нығайту Өте жақсы құрал. ас қорытуды жақсартады, сондықтан азық-түлік тез жейді сіңіріледі және май айналады. Егер сіз жылдам, жарақаттар мен аурулардан айығуға көмектеседі. Бұл ерлер үшін қызықты болады - потенциал арттыру үшін керемет құрал .Сіз жаңа піскен имбирь шайнауға Егер , Сіз олардың тіс жағдайын жақсартуға болады. зімбір жәрдемақы талдау және қарсы қосымша: Егер сіз күйдіргі немесе кез келген асқазан-ішек аурулары бар болса. Сіз бұл жүкті әйелдер мен бала емізетін аналар дәмдеуіштер мүмкін емес. Сіз Цитрус, оның ішінде аллергия. болсаКез келген тері аурулары бар Сіз сондай-ақ мүмкін емес зімбір адамдар. Бұл күйіп қалу және безгегі дәмдеуіштер адамдарға тыйым салынады. Біз зімбір тамыры пайдасы мен зияны қарауды жалғастыруда. Американдық ғалымдар таза күре көмектесу зімбір қамтылған деп эфир майлары көрсетті, және ол инсульт және жүрек талмасынан тамаша алдын алу болып табылады. Сондай-ақ, дәмдеуіштер сүйек, шеміршек тінінің оң әсер етеді. Зімбір пайдалану арқылы, сіз кез келген респираторлық аурулардың қорықпауға болады. Дәрігерлер кейбір зиян салмақ жоғалту үшін имбирь туғызды бөледі. Кейбір адамдар, осы дәмдеуіштер изжоги, диарея және Отрыжка туғызады. Мұндай өнім органда тастар бар адамдар үшін тыйым салынады. Ұзақ мерзімді пайдалануға жеткілікті себеп болуы мүмкін: көзбен құнсызданудан болған; шабыс биения; қысым проблемалары; көңіл күйдің толқуы; Ұйқы мәселелері; Теріге аллергиялық реакциялар. Зімбір пайдалануға көрсетілімдер мен қарсы көрсетілімдер салыстыратын болсақ , біз зиян қарағанда әлдеқайда көп пайдалы қасиеттері деген қорытынды жасауға болады, сондықтан сіз оңай зімбір сусын көмегімен салмағын жоғалтып шешуге болады. Ның дұрыс дайындауға үйрену көрейік. Неге шай? арқасында зімбір тамыры қайнатып, содан кейін ұзақ уақыт бойы талап фактісі, су қоректік заттар мен дәрумендердің ең көп сома алады. Бұл опция ақ дене артық килограмм құтылу мүмкіндік беретін, зат алмасуды жеделдету эфир майлары, оның құрамына шай бар. Дайындау жолы:Су - 3 кесе; Лимон - 1 дана .; бал - 4 шай қасық; Имбирь - 8 см . Суға лимон шырынын және үгітілген имбирь қосып, орташа отқа қойылады. Су қайнаған бойда, отты төмендетіп 10 минут бойы жалында қайнату керек. Сәл салқындағанда бал қосып кейін ішуіңізге болады. Қандай кезде шай ішпейді?Шайды көп ішетін елдер арасында жүргізілген зерттеулерге сүйенсек, адам басына шаққанда әр қазақ жылына 1-2 келі шай ішеді екен. Қазақтардың шайды қалай ішетіні туралы XIX ғасырдың орта шенінде жапондық зер теу- ші М.Киттар «Қазақтар шай ішкенде уақыт та, орын да талғамайды. Кез келген тамақтан бұрын да, кейін де іше береді» деген екен. Алайда дәрігер- лердің кеңесі бойынша оңды-солды шай іше беру денсаулыққа зиян.1. Аш қарынға суық шай ішпейді. Себебі ол өт пен асқазанға зиян.
  • Керісінше, жылы және ыстық шай бойды сергітіп, сананы сейілтеді.
  • Суық шай бүкіл ағзаны тітіркендіреді.4. Тағамның алдында шай ішпейді. Өйткені шай сілекейді қышқылдандырып, оның дәмін сезуді қиындатады. Мұндай жағдайда ас қорыту қызметінің протеинді сіңіруі уақытша азайып кетеді.5. Тамақтан соң бірден шай ішпеген жөн. Ішкіңіз келсе, жарты сағат күтіңіз. Өйткені шай құрамындағы танин, протеин мен темірдің қатқылдануы тағам сіңімділігін төмендете түседі.
  • Дәріні шаймен ішпейді. Себебі шай құрамындағы заттар ыдырағанда пайда болатын таниннің әсерінен дәрі сіңімділігі төмендейді. «Шай дәріні бұзады», — дейді ежелгі қытай ойшылдары.


  • Ыстық шай ағзаға зиян Шайды ыстықтай ішуге болмайды. Өйткені ыстық шай кеңірдекке, ас жолы мен асқазанға кері әсер етуі мүмкін. Ұзақ уақыт ыстық шай ішу ішкі органдарды ауруға ұшыратады. Температурасы 62 градустан жоғары шай асқазанды бұзады. Шайдың температурасы 56 градустан аспауға тиіс. Шай дайындау үшін суды ұзақ қайнатқан дұрыс. Болмаса шайдың фенолы, эфирлік компоненттері қышқылданады, шай тұнықтығынан, дәмінің сапасы мен хош иісінен айырылады. Шайды бірнеше рет қайнатып ішуге мүлде болмайды. Әдетте үш-төрт рет қайнатқаннан кейін шай жапырақтарында пайдалы заттардың 50 пайызы, екінші қайнатқанда 30 пайызы қалады. Осылайша, оның құрамындағы пайдалы элементтер біртіндеп азайып, бірнеше рет қайнатқанда ондағы зиянды заттар көбейе түседі.Сондай-ақ бұл сусынды кішкентай шыныаяқпен ішу керек. Сонда шайдың керемет дәмін шын мәнінде сезінуге  болады екен.  Шай демдеуШай демдегенде ерекше бап қажет. Аққұманды қайнаған сумен 2-3 қайтара шайып, оған шай (2 стақан суға 1 шай қасық) салып, үстіне қайнап тұрған суды, әуелі аққұманның ½ мөлшерінде құяды да, сәл-пәл қоя тұрады. Сосын отқа қойып бұқтырып алғаннан кейін, аққұманды бүркеп сүлгімен не арнайы жұмсақ шүберекпен 5-7 минут тұндырады да, толтыра қайнаған су құяды. Егер шай түбіне толық тұнса, оның әзір болғаны деп біліңіз. Бұқтырылған шайды қыздырмайды, қайнатпайды және келесі күні шамбасына шай қосып демдемейді. Шайға ас содасын, күйдірілген қантты қоспайды. Егер шайға жаңадан қайнатылған судың орнына тұрыңқырап қалған жылы суды құйса да дәмі кетеді. Шайды фарфор немесе фаянс шәйнекпен демдейді. Шайды метал шәйнекпен шығарса, ол құсып кетіп, хош иісі мен дәмін жоғалтады.Қорытынды Шай – адам денсаулығына қажетті құндылық екеніне көз жеткіздім. Бұл сусынның емдік пайдасы бар. Өз сыныптастарымнан шай туралы не білетіндрін сұрастырғанда, біреуі де білмей шықты. Дүниетану сабағында сыныптастарымды жобаммен таныстырдым. Оларға шайдың өте маңызды сусын екенін түсіндіре алдым деп ойлаймын. Өз отбасым да, құрбыларым да осыған көз жеткізді. Қорыта айтқанда, қазақтың ұлттық сусыны – шай адам денсаулығына қажетті сусын. Қолданылған әдебиеттер тізімі 
  • Савельевских А.В. «Чай. Книга о том, как наслаждаться вкусом настоящего чая», 2005.
  • Иофина И. О. «Шай мен кофе», 2005.
  • Ахметова А. Қ.. «Барлығы шай туралы», 1989.
  • Журнал «Домашний очаг», 2006




  • Материалды жүктеу (Скачать)
    Авторы:
    Жапаргалиева Мадина Мухтаровна
    Жарияланған уақыты:
    2019-05-01
    Категория:
    Қазақ тілі
    Бағыты:
    Ғылыми жұмыстар
    Сыныбы:
    2 сынып
    Тіркеу нөмері:
    № C-1556730257
    333
    444
    555
    666
    7
    888
    999