Авторлық материал жариялағаныңыз
туралы сертификатты тегін алу үшін
+
Материал жариялау
БАҚ (СМИ) жариялаған соң номер беріліп қорғалады
Сертификатты (құжатты) тексеру

Сәмбі тал-ағашы аласа болса да алмасы тамаша
Материал жайлы қысқаша түсінік: Экология
Материалды ашып қарау
Материалдың мәтіндері
БИДАЙ АЛЕЙРОН ҰЛПАЛАРЫНДАҒЫ АЛЬДЕГИД
ОКСИДАЗА ЖӘНЕ КСАНТИНДЕГИДРОГЕНАЗА
ФЕРМЕНТТЕРІНЕ ГОРМОНДАРДЫҢ ӘСЕРІН
ЗЕРТТЕУ

О рында ған:10 «А» сынып оқушысы Балтабай Тоғжан
Ғылыми жетекші:№119 мектеп -лицейдің биология пәнінің
мұғалімі Әбдірейім М

Астық тұқымдастарының дәнінің эндоспермі

Астық тұқымдастар дәнінің эндоспермі екі түрлі клеткалардан
тұрады:
 Крахмалды эндосперм
 Алейрон қабаты - жоғары деңгейде дифференциацияланған ұлпа . Бұл
ұлпаның негізгі қызметі – гидролитикалық ферменттерді синтездеп,
крахмалды эндоспермге секрециялау .
Алейрон қабатының онтогенетикалық программаланған клеткалар өлімі
(КПӨ) апоптотикалық сипатта жүзеге асатыны анықталған . Бұл процестің
дезоксирибонуклеазалардың белсенділігінің артуымен, геномдық ДНҚ
молекуласының фрагментациялануымен үйлесіп, фитогормон -
гиббереллин және абсциз қышқылдарымен бақыланылатыны көрсетілген .

Бидай алейрон қабатындағы альдегидоксидаза (АО)
ферментінің бидай алейрон қабатының
онтогенетикалық программаланған клеткалар
өліміндегі рөлін зерттеу, сонымен қатар бидай
алейрон клеткаларындағы оттегі радикалдарының
түзілу үрдісіндегі аталмыш ферменттің рөлін
анықтау
Ж ұмыстың мақсаты :

Міндеті :
Міндеттері:
1. Бидай дәнінің алейрон қабаты клеткаларына тән АО
ферментін электрофорез әдісі арқылы айқындау.

2. ПКӨ кілттік ферменттерінің, яғни АО табиғи ингибиторы
аллопуринол және тунгустатты пайдалана отырып, бидай
алейрон клеткаларына тән АО ферментін анықтау

3. Субстрат ретінде нафтальдегидті және индол -3 -альдегидті
пайдаланып АО ферментінің белсенділігінің уақытқа
қатысты өзгеру динамикасына фитогормондардың (ГҚ және
АБҚ) әсерін зерттеу.

Жұмысты жасау үшін негізгі обьект ретінде
Қазақстан 10 сортты гексаплоидты бидай
дәндерінің жекелеген алейрон ұлпаларын
қолданылды.

Ж ұмыстың негізгі обьектісі

3 Сурет. Бидай дәнінің алейрон қабатының
АО ферментіне нативті ПААГ электрофорезі
Индол
– 3

альдегид

нафтальдегид



Нафтальдегид
+
Индол
– 3

альдегид

Нафтальдегид
+

Тунгстат

АО - 3
АО - 2
АО - 1

4 -А Сурет. Субстрат ретінде нафтальдегидті пайдалану
арқылы бидай дәнінің алейрон қабатының АО
белсенділігінің өзгері динамикасына ГҚ әсері















АО -3
АО - 2
АО - 1
ГҚ
8c 16c 24c 48c 72c

АБҚ
8с 16с 24с 48с 72с
ГҚ + АБҚ
8с 16с 24с 48с 72с
АО -2

АО -1
Субстрат ретінде нафтальдегидті пайдалану арқылы бидай дәнінің
алейрон қабатының АО белсенділігінің өзгері динамикасына
фитогормондардың әсері

ГҚ АБҚ + ГҚ АБҚ
8с 16с 24с 48с 72с 8с 16с 24с 48с 72с 8с 16с 24с 48с 72с
5 Сурет. Субстрат ретінде индол - 3 - альдегидті
пайдалану арқылы бидай алейрон
қабаттарындағы АО ферментінің
белсенділігінің өзгеру динамикасы

ҚОРЫТЫНДЫ


Алғаш рет бізбен, бидай алейрон қабаты клеткаларына тән АО
ферментінің үш формасы (АО -1, АО -2 және АО -3) анықталынды.
Осыған байланысты, олар өзара субстратқа қатысты ерекшеленетіндігі,
яғни АО -1 және АО -2 нафтальдегидке де сол сияқты индол -3-альдегидке
де жоғары ұқсастыққа ие болса, ал АО -3 нафтальдегид бар ортада ғана
өз белсенділігін көрсететіндігі анықталды.

Бидай дәнінің алейрон қабаттарының АО ферменттерінің белсенділігінің
фитогормондар арқылы реттелетіндігі көрсетілді. Бидай дәнінің алейрон
қабатының клеткаларында АО ферментінің белсенді күйге көшуіне ГҚ
тікелей әсер етеді деп болжауға болады. Ал оның табиғи антогонисті
абсциз қышқылы бұл модельдік жүйеде керісінше, АО белсенділігін
тежеуге бағытталған.
Материалды жүктеу (Скачать)
Авторы:
Иргалиев Диас Мадиевич
Жарияланған уақыты:
2019-06-23
Категория:
Технология
Бағыты:
Барлығы
Сыныбы:
Барлығы
Тіркеу нөмері:
№ C-1561282375
333
444
555
666
7
888
999