Авторлық материал жариялағаныңыз
туралы сертификатты тегін алу үшін
+
Материал жариялау
БАҚ (СМИ) жариялаған соң номер беріліп қорғалады
Сертификатты (құжатты) тексеру

«Қазақстанның ұлттық бренді - құрт»
Материал жайлы қысқаша түсінік: Ғылыми жоба
Материалды ашып қарау
Материалдың мәтіндері
1 бет

№268 мектеп-лицейСекциясы: БиологияТақырыбы: «Қазақстанның ұлттық бренді - құрт»Орындаған: Әлмұрат АйзереКласы: 3 «А»Жетекшісі: Баймаханова Лаззат бастауыш сынып мұғалімі Қызлорда қаласы


2 бет

Қазақ халкының байырғы тағамы –құртты ұлттық бренд ретінде әлемдік нарыққа шығару қажеттігін түсіндіру
Жобаның мақсаты

3 бет

МіНДЕТІ



Құрттың қазақ өміріндегі алатын орнын көрсету
Казактын ұлттықтағамы кұртпен танысу
Құрттың адам өміріндегі пайдасын көрсету


4 бет

Мазмұны І. Кіріспе Ұлт тағамдарының негізгі көзі - сүт.ІІ. Негізгі бөлім Құрт – адам денсаулығына қажетті құндылық Құрттың құрамы Құрт түрлері Қазақстанның ұлттық бренді – құрт.ІІІ.Қорытынды Қазақтың ұлттық тағамы – құрт адам денсаулығына қажетті тағам Пайдаланған әдебиеттер тізімі

5 бет
Зерттеу барысы
Тағамның  өте көне  әрі  пайдалы түрі – сиыр сүтінен жасалған құрт  жайында мәлімет жинағым келді.Мен зерттеу барысында апама сиыр сауысып, құрттың жасалу жолымен таныстық және кітаптардан, мектеп медбикесінен және ғаламтордан құрт түрі мен құрамы туралы  деректер жинадық.

6 бет
Құрт – қазақтың ұлттық тағамы
Қазақ халқы ұлттық тағамға өте бай. Ұлттық дастарқанымыздың ас мәзіріне ет, сүт, балық, ұн өнімдерінен жасалған тағамдар көптеп енеді. Ата-бабамыз осындай құнарлы ұлттық тағамдарды ішіп-жеу арқылы анау-мынау ауруға дес бермеген. Халқымыздың күнделікті өмірде де дәмге мән бере сөйлеген. Қазақ халқы асты үш түрге бөледі. Олар ақ (сүт тағамдары), қызыл (ет тағамдары) және көк (жеміс тағамдары).

7 бет
Құрт – сүттен  жасалған ұлттық тағам. Құрт – сөзінің мағынасы құрғатылған, кептірілген сүт деген мағынаны береді. Бұл тағам адам денсаулығына өте пайдалыҚұрттың адам денсаулығына өте пайдалы екенін бұрынғы ата-бабаларымыз біліп, құртты үнемі пайдаланған екен. Мал бағуға кеткенде қалталарына құрт салып алған және күнделікті тағамдарға қосып ішкен немесе құртты езіп ішкен, сондықтан ол кісілер көп ауырмаған, дәрі-дәрмек пайдаланбаған.

8 бет
3 «А»,3 «Ә»,3 «Б»,3 «В»,4 «Ә» сынып оқушыларынан алынған сауалнама қорытындысы
Қандай тағамды ұнатасыз?


Құрт адам денсаулығына пайдасы бар ма?



9 бет
Кұрттың пайдасы
А дәрумен
С дәрумен
Д дәрумен
4
көздің көргіштігін жақсартады
жалпы иммунитет көтереді
сүйектің қатаюынакөмектеседі
мыс, мырыш, күміс,темір, кремний, магний, кальций, алюминий

10 бет
Егер бала жастайынан құрт жеп өссе оның тісі өткір, қатты,  ауырмайтынына көз жеткіздім.  Құрт, ірімшік жеп, қымыз, айран, сүт ішкен баланың денсаулығы  мықты болады .

11 бет
Құрттың жасалу жолдары
Пісіліп майы алынңан айранды қайнатып, кенеп дорбаға сүзіп алып тұздап кептіреді
1
2
Сабада жиналып пісілген іркітті майы алынғаннан кейін тубіне май жаққан үлкен қазанға құйып қайната береді



12 бет
Құрт қайнап жатқан кезде оның түбі күйіп кетпес үшін әлсін-әлсін қазанның түбін араластырып тұрады. Әбден койылган кұртты қапқа кұйып керегеге асып қояды, сонда оның қалған суы ағып кұрғайды.
3




13 бет
Бұдан кейін қолмен бөлшектеп сықпалап жайып кептіреді. Көгермей кебу ушін өреде жаткан кезде бірнеше рет аударыстырады. Осындай әдіспен қайнатып кептірсе, құрт 2-3 жылға дейін сакталады.
4


14 бет
Сен білесің бе?
Қазақ халқының, яғни біздің аналарымыз тағамның түр – түрін жасаған. Аналарымыз  бір ғана сүттің өзінен  түрлі тағам жасай білген.   Ал сол сүттен жасалынатын құрттың түрлері өте көп. Мәселен құрт:

15 бет




16 бет
. Құртты адам алыс сапарға шыққанда пайдаланса,  қарны  ашпайды, шөлдемейді, ал ұшақпен ұшқанда құрт құлақтың бітпеуіне және жүрек айнымауына көп ықпал етеді екен. Сонымен қатар, құрт дәрумендерге бай, адамның ас қорытуында әсері өте жоғары «Құрт – қыстың қымызы» – дейтіні сондықтан болса керек.

17 бет
Ұсыныстар
1.Күнделікті өмірде оқушылар дүкеннен кириешки, тағы басқа қытырлақ тамақтар сатып алып жатады. Бірақ олар денсаулыққа зиян. Соның орнына құрт өнімдерін жасап балалар жейтін тағам ретінде ұсынылса.2.Құрт өнімдерін еліміздің барлық облыс орталықтарында шығарылып дүкендерге таратылса.3.Құрттың денсаулыққа өте пайдалы екендігін оқушыларға түсіндіру мақсатында мектеп оқулықтарына енгізілсе.4.Құрттың кереметтілігі сол оны 5 жылға дейін сақтауға болады. Әлем елдеріне насихаттай отырып, Қазақстанның ұлттық бренді деп тануға болады деп ойлаймыз.

18 бет

Назарларыңызға рахмет!

Материалды жүктеу (Скачать)
Авторы:
Баймаханова Лаззат
Жарияланған уақыты:
2019-06-07
Категория:
Бастауыш сынып
Бағыты:
Ғылыми жұмыстар
Сыныбы:
3 сынып
Тіркеу нөмері:
№ C-1559884917
333
444
555
666
7
888
999