Авторлық материал жариялағаныңыз
туралы сертификатты тегін алу үшін
+
Материал жариялау
БАҚ (СМИ) жариялаған соң номер беріліп қорғалады
Сертификатты (құжатты) тексеру

Көбейту кестесі
Материал жайлы қысқаша түсінік: бастауыш сынып
Материалды ашып қарау
7 сынып І тоқсан
1. Информатика пәні нені зерттейтін ғылым?
а)ақпараттар жиынтығын
ә)мәліметтерді тасмалдау
б) ЭЕМ – нің көмегімен танбалар мен сигналдарды сақтау зандылықтары
в) ЭЕМ – нің көмегімен ақпараттарды жинау, сақтау, өңдеу заңдылықтары
2. Ақпараттың өлшем бірлігі
А) бид, байт
Ә) код, бит
Б) бит, байт
В) код, бит
3. Бит сөзі қандай тілдегі қай сөзден қысқартылып алынған?
а) ағылшын тіліндегі Binary digit
ә)Латын тіліндегі Binary digit
б) ағылшын тіліндегі Binry dijit
4.Байт дегеніміз не ?
а)10 биттен тұратын код
ә) 8 биттен тұратын код
б)18 биттен тұратын код
в) 8 бірліктен тұратын ақпарат
5.Ақпараттық процестерді жүзеге асыратын құрал ...
а)компьютер
ә)модем
б) сканер
в) принтер
6.1Кбайтта қанша байт бар?
а)1000 байт
ә)1024 бит
б) 100 байт
в) 1024 байт
7. Бірінші ЭЕМ қай жылы жасалды және ол қалай аталады?
а)1823, МИНСК
ә) 1946, ЭНИАК
б) 1951, ІВМ
в)1949, ЭНИАК
8. Қай сөйлем дұрыс?
а) Пернетақта – енгізу құрылғысы
ә) Пернетақта – шығару құрылысы
б) Манитор – енгізу құрылысы
в)Принтер – енгізу құрылысы
9. Компак дискілерді оқуға арналған құрылғы –
а) сканер
ә) плоттер
б) процессор
в) CD - ROM
10. Иілгіш дискетаны оқуға арналған құрылғы –
а) принтер
ә) дискенгізгіш
б) процессор
в) CD – ROM
11. Ақпаратты шығару құрылғыларын көрсетіңіз...
а)Монитор, принтер
ә)Монитор, тышқан
б) Процессор, принтер
в)Принтер, сканер
12. Бағдарламалау жасақтамаларықандай топтарға бөлінеді?
а) Жүйелік, қолданбалы, бағдарламалау жүйесі
ә) Жүйелік, әмбебап, қолданбалы
б) Қолданбалы, бағдарламалаутілдері, операциялық жүйелер
13. Компьютердің барлық мәлеметтерді өңдеу жұмысын ұйымдастыратын бағдарламалар жүйесі ...
а) интерфейс
ә) оператциялық жүйе
б) драйвер
14. Адам мен компьютер арасындағы қарым-қатынас тәсілі
А)драйвер
Ә) операциялық жүйе
Б)интерфейс
15. Қолданбалы бағдармалар неше топқа бөлінеді?
А) жүйелік,арнайы
Ә) әмбебап,арнайы
Б)әмбебап,жүйелік
16.Файлдың толық аты неше топқа бөлінеді?
А)аты, түрі
Ә)аты, типі
Б)типі,жазылуы
17. Файлдың типі неше символдан тұрады?
А) 4
Ә) 5
Б) 3
В) 156
18. Жүйелік блоктың ішінде қандай құрылғылар бар?
А) процессор,қатқыл диск,CD-ROM,дискжетек
Ә) процессор,жады,электронды түтікше
Б) дискжетек,процессор,пернетакта
19. Компьютердің ішкі жадысының неше түрі бар?
А) тұрақты,уақытша жадтайтын құрылғы
Ә) жедел,тұрақты жадтайтын құрылғы
Б) жедел,оперативті сақтайтын құрылғы
20. Принтердің қандай түр-і бар
А) лазерлік;инелік,сиялық
Ә) матрицалық,инелік,сия бүріккіш
Б) матрицалық,лазерлік,сия бүккіш
21. Дискілердің қандай түр-і бар?
А) иілгіш,қатты,жұмсақ
Ә) иілгіш,қатты,компакт
Б) қатты,иілгіш,терте
22. Windows деген не?
А) программалық қабықша
Ә) операция-қ жүйе
Б) мәтіндік редактор
23. Экранның төртбұрышты қоршаулы аймағы
А) терезе
Ә) шартбелгі
Б) жұмыс үстелі
В) бума
24. Жұмыс үстелі деген не?
А) комьютерді іске қосатын программалық қабықша
Ә) компьютер толық іске қосылғаннан кейін пайда болатын
экран беті.
Б) мәтіндік редакторды іске қосатын прог.
25. Корзина деген-
А) файл-ды уақытша сақтауға арналған қапшық Ә) жойылған объект-ді уақытша сақтауға арналған қапшық Б) жаңа файл-ды тұрақты сақтауға арналған қапшық
8 сынып І тоқсан
1. Ақпарат латынның .... деген ұғымдарды білдіреді.
А) информатика Ә) аналық тақша, жүйелік блок
Б) түсіндіру, баяндау, мәлімет В) мақсат, міндет
2. Қазіргі кезде ақпарат түсінігін айқындаудың кең тараған қанша теориясы бар?
А) 5 Ә) 3 Б) 4 В) 2
3. Кибернетиканың атасы Ноберт Винер ақпаратқа мынандай анықтама берді.
А) Ақпарат, бұл-сыртқы дүниеден біздің оған бейімделуіміздің, сезімдеріміздің бейімделуінің процесінде алынған мазмұнды көрсету.
Ә) Ақпарат, бұл – айналадағы дүние туралы анықталмағанды анықтайтын мәліметтер
Б) Ақпарат, бұл –сигнал, хабарлама арқылы берілген білім.
4. Ақпарат ұсыну қандай негізгі тәсілдермен туындайды?
А) техникалық, математикалық, бейнелік
Ә) аналық тақша, жүйелік блок
Б) символдық, мәтіндік, графикалық
В) мақсат, міндет.
5. Информатикаға анықтама бер?
А) информатика – ақпарат алу, жіберу, өңдеу, сақтау ұсыну процестерін зерттейтін ғылым
Ә) информатика – ол адамның өз іс-әрекетінде ақпарат жиымдарын пайдалануы
Б) информатика –мақсат, міндет
В) информатика – ақпарат алу, жіберу, өңдеу, сақтау, ұсыну процестерін зерттейтін математикалық ғылым.
6. Санау жүйесі деп нені айтады?
А) Сандарды атау және жазу ережелері мен оқылуы
Ә) сандарды атау және жазу ережелері мен әдістерінің жиынтығын зерттейтін ғылым.
В) сандарды атау және жазу ережелері мен әдістерінің жиынтығы
7. Позициялық санау жүйесінің позициялық емес санау жүйесінен айырмашылығы неде?
А) санның әрбір цифрының мәні оның алатын орнында
Б) санның әрбір цифрының алатын орнында
В) санның цифрының жазылуында
8. Позициялық санау жүйесінің негізі деп нені айтады?
А) онда қолданылатын цифрлар атын
Ә) онда қолданылатын цифрлар санын
Б) онда қолданылатын цифрлардың орнын
9. Санды екілік жүйеден ондық санау жүйесіне қалай ауыстырады?
А) екілік санды коэффициент цифрлармен екінің дәрежелерінің көбейтінділерінің көбейтіндісі түрінде жазып, осы қосындыны табу керек.
Ә) екілік санды коэффициент цифрлармен екінің дәрежелерінің көбейтінділерінің айырымы түрінде жазып, осы қосындыны табу керек.
Б) екілік санды коэффициент цифрлармен екінің дәрежелерінің көбейтінділерінің бөлінді түрінде жазып, осы қосындыны табу керек.
В) екілік санды коэффициент цифрлармен екінің дәрежелерінің көбейтінділерінің қосындысы түрінде жазып, осы қосындыны табу керек.
10. Оналтылық санау жүйесінде санды жазу үшін қандай цифрлар қолданылады?
А) 1,2,3,4,5,6,7,8,9, A,B,C,D,E,F
Ә) 0,2,3,4,5,6,7,8,9, A,B,C,D,E,F
Б) 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9, A,B,C,D,E,F
В) 0,1,2,3,4,5,6,7,9, A,B,C,D,E,F
11. Бүтін ондық сандарды екілік санау жүйесіне ауыстыру үшін қандай ереже қолданамыз?
А) санды бөлінді сол саның қалдығына болғанша бөле беру ережесі
Ә) санды бөлінді 1 болғанша бөле беру ережесі
В) санды бөлінді екіден кіші болғанша екіге бөле беру ережесі
12. Пікір дегеніміз не?
А) жалған немесе ақиқат болуы мүмкін қандай да бір пайымдау
Ә) жалған немесе ақиқат болуы мүмкін қандай да бір жоба
Б) жалған немесе ақиқат болуы мүмкін қандай да бір мақал
В) жалған немесе ақиқат болуы мүмкін қандай да бір ғылым
13. Қандай пікірлер жалпы деп аталады?
А) обьектілер немесе құбылыстар тобының қасиеттерін көрсететін пікірлер
Б) обьектілер немесе құбылыстар тобының қасиеттерін сипаттайтын пікірлер
В) обьектілер немесе құбылыстар тобының қасиеттерін зерттейтін пікірлер
14. Логикалық көбейту деп нені айтады?
А) Және жалғаулығының көмегімен қарапайым екі айтылымның бір құрамдасқа бірікпеуі логикалық көбейту коньюнкция деп аталады;
Ә) Және жалғаулығының көмегімен қарапайым екі айтылымның бір құрамдасқа бірігуі логикалық көбейту коньюнкция деп аталады.
Б) немесе жалғаулығының көмегімен қарапайым екі айтылымның бір құрамдасқа бірігуі логикалық көбейту дизьюнкция деп аталады;
15. Дизьюнкция дегеніміз не?
А) немесе жалғаулығының көмегімен қарапайым екі айтылымның бір құрамдасқа бірікпеуі логикалық көбейту изьюнкция деп аталады.
Ә) Және жалғаулығының көмегімен қарапайым екі айтылымның бір құрамдасқа бірігуі логикалық көбейту дизьюнкция деп аталады;
Б) Немесе жалғаулығының көмегімен қарапайым екі айтылымның бір құрамдасқа бірігуі логикалық қосу дизьюнкция деп аталады.
16. Логикалық терістеу деп нені айтады?
А) Қарапайым А айтылымына емес шылауын қосу логикалық терістеу деп аталады.
Ә) Қарапайым А айтылымына басқа сөзін қосу логикалық терістеу деп аталады.
Б) Қарапайым А айтылымына жоқ сөзін қосу логикалық терістеу деп аталады.
17. Ондық сандарды сегіздік санау жүйесіне ауыстырыңдар:
а) 181,36910 б) 176,52610 в) 700610 г) 12510 д) 22910
18. Ондық сандарды оналтылық санау жүйесіне ауыстырыңдар:
а) 32210 б) 150,700610 в) 284,24510 г) 42810 д) 315,07510

19. Оналтылық сандарды, кестені пайдаланып, екілік санау жүйесіне ауыстырыңдар:
а) 9F4016 б) ABCDE16 в) 1ABC,9D16
20. Екілік санды сегіздік санау жүйесіне ауыстырыңдар:
а) 110111110112 б) 10101110111012 в) 11101111010112












І тоқсан 9 - сынып
1. Алгоритм атауы қайдан шыққан?
А) Мұхаммед әл-Хорезми атының латынша айтылуынан
D) Латынның algoritm сөзінен
C)Мұхаммед әл-Хорезми атының арабша айтылуынан
D)әл-Фараби атының латынша айтылуынан
2. Алгоритм дегеніміз не?
А) Орындаушының белгілі бір мақсатқа жету барысында орындалатын әрекеттері
B) Қоршаған ортада болып жатқан түрлі құбылыстар
C) Орындаушының белгілі бір мақсатқа жету барысындағы ретімен орындалатын түсінікті дәл ұйғарым
D) Алғашқы берілген мәліметтерді пайдаланып жұмыс жасау
3. Алгоритмнің негізгі қасиеттерін көрсет
А) алгоритмнің айқындылығы, түсініктілігі, тиістілігі
B) алгоритмнің айқындылығы, үздіктілігі, жалпыға бірдейлігі, нәтижелігі, формальді орындалуы
C) алгоритмнің үздіктілігі, түсініктілігі, тиістілігі, мақсаттылығы
D) алгоритмнің айқындығы, мақсатталығы, тиістілігі, жалпыға бірдейлігі
Алгоритмнің жазылу түрлерін көрсет
А) алгоритмдік тілде, блок-схема түрінде, программалау тілінде
B) алгоритмдік тілде, программалау тілінде, Паскаль тілінде, математикалық тілде
C) блок-схема түрінде, графикалық түрде, программалау тілінде
В) программалау тілінде, математика тілінде, графикалық түрде, блок-схема түрінде
Блок-схемада қандай геометириялық фигураларды қолданбайды?
А) тіл төртбқрыш, ромб В) стрелкалар, параллелограм
С) ромб, параллелограм D) шеңбер, үшбұрыш
6. Алгоритмнің түрлерін көрсет
А) сызықтық, тармақталу, көрсеткіштік
B) тармақталу, қайталану, шарттық
C) сызықтық, тармақталу, циклдік
D) циклдік, қайтьалану, шарттық, сызықтық
7. Паскаль программалау тілінің авторы кім?
А)Блез Паскаль B)Никлаус Вирт
C) Н. Верджино D) Чарльз Беббидж
8. Паскаль тілі қай жылдары жасалды?
А) 1970 жылы пайда болып, 1979 жылы өзгерістерімен жарыққа шықты
B) 1968-1971 жылдары
C) 1980 жылдардың ортасында
D) 1963 жылы пайда болып, 1966 жылы өзгерістерімен жарыққа шықты
9. Паскаль тілінде Х санның бүтін бөлігін алу үшін қандай функция қолданылады?
A) INT (X) B) ABS (X) C) ABC (X) D) TRUNC (X)
10. Паскальдағы дәрежелеу белгісін көрсет
А) ** B) ^ C) & D) дұрыс жауабы жоқ
11. 14 DIV 5 – функциясының мәні неге тең?
А) 2,8 B) 2 C) 5 D) 11
12. Түбір астындағы Х-ті Паскаль тілінде қалай жазуға болады?
А) SQR (X) B) SQRT (X) C) ABS (X) D) MOD (X)
13. Паскаль тіліндегі нәтиже алу операторын көрсет
А) PRINT B) WRITE C) OUTPUT D) READ
14. Паскаль тіліндегі енгізу операторын
А) PRINT B) WRITE C) OUTPUT D) READ
15. Паскаль тіліндегі тұрақтыларды сипаттау операторын көрсет
А) VAR B) WRITE C) CONST D) READ
16. Өрнек нәтижесі типтерін анықта
А) 1/(2+1/4) - B) x+5
C) 1/(2*sqrt(x+1)) D) sqrt(x)+sqr(y)-
17. Қай өрнекте қате бар?
А) (х1/х2)*у B) b+(a-c/3) C) (sqrt (p)*q)/r D) (a(b/(c*(d/(ef)))))
18. Sqr операторының қызметі
А) Санның квадраты B) Санның квадрат түбірі
C) Х-тің 5 дәрежесі D) Санның абсолют шамасы
19. Паскаль тіліндегі айнымалыларды сипаттау операторын көрсет.
А) VAR B) WRITE C) CONST D) READ
20. := қандай белгі?
А) теңдік B) айнымалыларды салыстыру
C) меншіктеу D
) бөлу.
Тест жауаптары:
1
А
5
D
9
А
13
B
17
D

2
C
6
C
10
D
14
D
18
А

3
B
7
B
11
B
15
C
19
А

4
А
8
B
12
B
16
А,C-real
В,D integer
20
C






































































Материалды жүктеу (Скачать)
Авторы:
МАЛБАСОВА КУНИМАЙ СУЛТАНГАЛИЕВНА
Жарияланған уақыты:
2019-08-11
Категория:
Математика
Бағыты:
Ашық сабақ
Сыныбы:
3 сынып
Тіркеу нөмері:
№ C-1565492330
333
444
555
666
7
888
999