Авторлық материал жариялағаныңыз
туралы сертификатты тегін алу үшін
+
Материал жариялау
БАҚ (СМИ) жариялаған соң номер беріліп қорғалады
Сертификатты (құжатты) тексеру

111
"ҚАРА ӨРІК НӘРСУЫНЫҢ 7 ТҮРЛІ ПАЙДАСЫ" Биологиядан презентация Жетекші: Р.С.Тлекқабылова
Материал жайлы қысқаша түсінік: биоилгия пәні мұғалімдеріне арналған
Материалды ашып қарау
Материалдың мәтіндері
1 бет
Батыс Қазақстан облысыАқжайық ауданыБолдырев ауылыБолдырев негізгі жалпы білім беретін мектебі
Т А Қ Ы Р Ы Б Ы: Қара өрік нәрсуының 7 пайдасы.

Орындаған: 6 класс оқушысы Калимат Перезат ҚаныбекқызыЖетекшісі: Биология пәні мұғалімі Р.С.Тлекқабылова


2 бет
Жемісінің түсі қара-көк немесе қара күрең, дәмі қышқылдау
Биіктігі 5-12 м, құрамында 17% қант, 0,4-14%органикалық қышқыл,каротин, С витамині бар, жемісі сүйекті
Жеуге жарамды жемісінен тосап,джем, повидло, шырынсу, маринад дайындалады, ал дәнінің құрамында 30% май бар
Барлық жерде өседі. Оның СолтүстікҚоңыр салқын жерінде 32 түрі, КСРО-да 7 түрі, Қазақстанда қолдан 4 түрі өсіріледі.
Барлық түрлері 3 түрге бөлінеді.1.жаңа піскен тұтынуға арналған кесте сорттары;2.консервіленген түрдегі кептіру және жинау сорттары; 3.пектиндердің жоғары құрамына байланысты жаңа піскен жемістер джим, мармелад жасау үшін қолданылады;
Қ а р а ө р і к
Өрік нәрсуы мына ауруларға пайдалы 1.Қаназдық /анемия/2.Іш қату3.Холестерин4. Тоқ ішек5. Қандағы қант мөлшері6. Бауыр ауруы7. Остеопороздың алдын алады

3 бет
Қаназдықтың алдын аладыҚаназдық ағзадағы эритроциттің аздығымен байланысты. Қара өрік құрамында эритроциттердің түзілуіне қатысатын темір болады. 1 стакан қара өріктің құрамында 6 мг темір болады, ол күндізгі ұсынылатын шаманың 34% құрайды. 2. Іш қатуды емдейдіҚара өрік шырының жасы үлкейген кісілер жиі қолданады. Себебі ол іш қатумен және ас қорыту жүйесі бұзылуымен күреседі. 3. Холестерин деңгейін түсіредіКүретамырда холестерин деңгейі жоғарылап кетсе, инсуль немесе инфаркт қаупін күшейтетін түйіндер пайда болады. Кептірілген өрік шырыны күретамырды ластықтан тазартатынын дәлелдеген.

4 бет
4. Тоқ ішекте қатерлі ісіктің пайда болу қаупін азайтады. Қара өрік нәрсуы қатерлі ісіктің алдын алуға пайдалы. Ғалымдар кептірілген жемістерден дайындалған нәрсу тоқ ішектегі ісіктің өсуін тоқтататынын байқаған. 5. Қандағы қант мөлшерін реттейді. Кептірілген жемістерден дайындалған нәрсу тәтті болғандықтан, оны ішкен соң қандағы қант мөлшері бірден өсіп кетпейді. Егер нәрсуды бірқалыпты мөлшерде ішсеңіз, қандағы қант мөлшерін реттеуге көмектеседі.6. Бауыр ауруы қупін төмедетеді. Зерттеулер көрсеткендей, кептірілген жемістерден дайындалған нәрсу бауыр функциясын жоғарылатуға көмектеседі және бауыр ауруларының алдын алады. 7. Остеопороздың алдын алады. Зерттеулер нәтижесі бойынша, қара өрік әйелдердегі сүйек ыдырауының алдын алады екен. Сонымен қатар, қара өрікте сүйекті бекітетін бор мен минерал болады. 

Материалды жүктеу (Скачать)
Авторы:
Калимат Перезат Қаныбекқызы 7 класс оқушысы
Жарияланған уақыты:
2019-07-29
Категория:
Биология
Бағыты:
Барлығы
Сыныбы:
Барлығы
Тіркеу нөмері:
№ C-1564392552
2222
333
444
555
666
7
888
999